Připravte si tento nápoj při prvotních příznacích rýmy nebo nachlazení. Postaví vás na nohy raz dva!
Nachlazení na nás číhá na každém rohu a mnohdy nepomáhá ani talíř čerstvého ovoce a zeleniny plný vitamínů. Určitě jste už slyšeli o nápoji jménem „svařené víno“. Kořeny tohoto zázračného léku sahají ještě do antického Říma. K nám se dostal z Německa a jeho původní název zní „Glühwein“. Na jeho přípravu budete potřebovat pár ingrediencí, z nichž o pár minut vykouzlíte pomocníka proti bolestem v krku či nachlazení.
Pokud vám červené víno nechutná, bílým nic nezkazíte. Náhradou za alkohol může být i džus různých příchutí.
Ingredience:
- 1 l červeného vína
- 250 ml vody
- 2 skořicové tyčinky
- 15 g čerstvého zázvoru
- 7 hrášků nového koření
- 3 hrášky pepře
- 2 bobkové listy
- 5 hřebíčků
- 2 hvězdičky badyánu
- 2,5 g muškátového oříšku
- 3 oříšky kardamomu
- rozmarýn
- pomeranč
- citron
- hrst sušených jablek
- 2 pl křišťálového cukru nebo medu
Postup:
- Na začátku si umytá jablka se vším kořením (kromě rozmarýnu) zalijte studenou vodou.
- Později k směsi přidejte očištěnou pomerančovou kůru.
- Všechny ingredience nechte vařit a po 2 minutách od varu směs odstavte z ohně.
- Jablka začnou postupně nasávat vůni všeho koření.
- Nezapomínejte na bobkový list, který po odstavení z hrnce vyberte.
- Dodávám totiž nápoji nahořklou chuť.
- Po vychladnutí do směsi přidejte polovinu studeného vína, hrnec dejte znovu na oheň a postupně zahřívejte na 70 stupňů.
- Po krátkém vaření nápoj odstavte z ohně, nechte vychladnout, dolijte zbytek vína a dochuťte šťávou z citronu, plátky pomeranče, rozmarýnem a křišťálovým cukrem, respektive medem.
- Opětovným zahřátím již dokončené směsi zakončíte přípravu tohoto všeléku.
- Zdobení plátky pomeranče či tyčinkou skořice už necháme na vaší fantazií.
Komentáře
Načítání...