in

Miluji bílé oblečení, ale štve mě, že po několika praních vždy zešedne. Od té doby, co znám ale tento trik, je moje vyprané prádlo vždy zářivě bílé!







Mám ráda odstíny bílé, ať už je to mramorově bílá nebo ledově bílá. Ale to, co určitě nemám ráda, je, že bílá barva zmizí po několika praních. V dnešním článku budeme proto hovořit o tom, jak se kvalitně postarat o to, aby bílé prádlo zůstalo bílé.

Tyto metody jsou také skvělé boji proti žloutnutí a vyblednutí. Pokud se tedy alespoň jednou z rad níže budete řídit již při prvním praní, Vaše oblečení bude jasné a čisté i po několik praních.

Jak bělit prádlo? Všechny tyto metody jsou extrémně šetrné ke všem materiálům. I to nejdražší krajkové prádlo tak zůstane neporušené, no skvrny zmizí a novota zůstane.

Bělidlo s citronovou šťávou

Citronová šťáva pomáhá odstraňovat mastné skvrny a skvrny od potu a obnovuje jasnou bílou barvu oděvu. Mimo jiné přidá do šatů pěknou vůni.

Co budete potřebovat?

  • 250 ml čerstvé citronové šťávy
  • 2 litry vody

Jak na to?

Přidejte citronovou šťávou do vařené vody. Vychlazený roztok citronové šťávy je vhodný pro praní zejména jemných tkanin. Aplikujte vždy po dobu nejméně dvou hodin.

Po dvou hodinách věci vyberte a v případě potřeby problematické oblasti ještě jednou potřete. Potom oblečení vyperte, jak jste zvyklí.

Bělení solí

Sůl pomáhá zejména při bělení obojků, rukávů a také při odstraňování odolných skvrn.

Co budete potřebovat?

  • 1 polévkovou lžíci soli
  • šťávu z poloviny citronu

Jak na to?

Sůl smíchejte s citronovou šťávou. Výrobek aplikujte na problematickou oblast a nechte ho nejméně 30 minut působit. Pak si prádlo vyperte obvyklým způsobem.

Bělení octem

Ocet je skvělý prostředek na bělení oděvů. Dezinfikuje tkaniny a eliminuje pachy. Navíc je efektivní, pokud máte velmi tvrdou vodu, protože také změkčuje.

Co budete potřebovat?

  • 250 ml octa
  • 2 litry teplé vody

Jak na to?

Ocet zalijte horkou vodou a rozmíchejte. Špinavé oblečení pak vložte do tohoto roztoku a nechte působit nejméně po dobu 8 hodin, klidně celou noc. Pak si prádlo vyperte obvyklým způsobem.

Bělení kyselinou boritou

Kyselinu boritou najdete v lékárně, případně i v drogerii. Je to kyselina, která proniká hluboko do tkanin, přesto je na šaty velmi jemná, takže se nemusíte bát žádného poškození. Odstraňuje velmi staré skvrny a pomáhá v tzv. beznadějných případech.

Co budete potřebovat?

  • 50 g prášku kyseliny borité
  • 3 litry teplé vody

Jak na to?

Roztok smíchejte podle pokynů a potom vložte špinavé oblečení. Roztok byste měli nechat působit po dobu 3 hodin. Potom oblečení klasicky vyperte.

Bělení pomerančovou a citrónovou kůrou

Aromaterapie a bělení oděvu v jednom. Výsledek je opravdu ohromující!

Co budete potřebovat?

  • kůru pomerančů, citronů nebo mandarinek
  • 2 litry vody
  • 2 polévkové lžíce peroxidu vodíku

Jak na to?

Kůru vložte do hrnce s vodou a chvilku povařte. Pak vývar zsceďte a přidejte peroxid vodíku. Ve výsledném roztoku naložte oblečení a nechte působit cca 2 hodiny. Pak klasicky vyperte.


Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Načítání...

0

Napsáno od Expertka

Redakce magazínu Expertka


Během dvou sekund zjistíte, zda vám půjdou krátké nebo dlouhé vlasy. Funguje to perfektně.

Začala jsem používat tyto techniky na líčení. Moji přátelé mi říkají, že vypadám o 10 let mladší.