Neobvyklý kvas z čekanky, který máte hotový raz dva a má extrémně přínosné účinky!
Né všichni jsme příznivci kvasů, ale domácí kvas se dá udělat už téměř ze všeho a je velmi přínosný pro vaše zdraví. Jedná se o osvěžující nápoj nejen na léto, ale i na zimní období. Vyrábí se z různých ingrediencí, které byste ani nečeli např: z kávy, břízy, řepy nebo dokonce i z rýže. Lidé zkouší různé kombinace, ale nejlépe se osvědčila čekanka. Výrobek má příjemnou ořechovou příchuť a aroma s mírnou hořko-kořeněnou chutí.
Proč je tak prospěšný?
Kvas z čekanky je bohatý na vitamíny, organické kyseliny, minerály a dokonale uhasí žízeň v horkém počasí. Vhodný je i v případě dysbakterióze, gastritidy s nízkou kyselostí a oslabení mužské síly. Jelikož jde o fermentovaný produkt, poskytuje neocenitelné výhody pro mikroflóru žaludku a střev.
Potřebujete:
- 5 litrů vody
- 1 čl kyseliny citronové
- 1,5 čl sušeného droždí
- 2 pl čekanky
- 500 g cukru
Postup:
- Do hrnce s 5 litry studené vody přidejte všechny ingredience kromě sušeného droždí. Promíchejte, dejte na oheň a přiveďte k varu.
- Odstraňte hrnec z plamene a ujistěte se, že směs vychladne na přibližně 40 stupňů, aby se kvasinky nezničily. Naberte si trochu teplé tekutiny z hrnce do samostatné nádoby a rozpusťte v ní droždí, pak to nalijte zpět do hrnce.
- Důkladně promíchejte, přikryjte hrnec víkem a položte ho na teplé místo na 3-4 hodiny. Jakmile uvidíte na povrchu pěnu, kvas je připraven. Pokud není dostatek pěny, nechte hrnec na noc v teple.
- Nápoj nakonec rozlijte do lahví a dejte vychladit.
Komentáře
Načítání...