in

Poradíme vám jak vybrat v obchodě opravdu zralý meloun a už nikdy si nekoupíte zkažený!



Ne vše co vypadá na první pohled chutně musí být opravdu zralé a dobré. Poradíme vám jak tomu zabránit





Není divu, že ve žlutém melounu jsou obsaženy pozitivní vlastnosti a jsou považovány za nejlepší prostředek k omlazení. Místní obyvatelé říkají, že vytváří lesklé a hedvábné vlasy. Vlastnosti žlutého melounu také velmi dobře zamezují procesu stárnutí. Zralý meloun se ale často objevuje i bez výrazné chuti nebo prostě jen velmi sladký. Jak zjistit jaké je dobré ovoce? Pomůžeme vám vybrat zralé, chutné a voňavé melouny bez dusičnanů.

Jak vybrat meloun


Vzhled

Meloun by měl být bez černých skvrn, hlubokých trhlin a důlků. Je lepší nekupovat již nakrájené melouny, protože to může vést k infekci nebezpečnými mikroorganismy.

Velikost

Je vhodné zvolit střední velikost melounu. Malé jsou s větší pravděpodobností nezralé a bez chuti a příliš mnoho z nich může obsahovat stimulanty růstu.

Doma je už možné rozeznat meloun, který je nebezpečný pro spotřebu poté, co byl rozkrojen a prozkoumán. U melounů plněných dusičnany se barva liší u konce, s nímž byly připevněny ke stonku a to by vás mělo upozornit.

Pokud jsou v kroji viditelné podélné pruhy nebo jsou semena ovoce prázdná, mají šedavou barvu, může to být také známkou chemického ošetření rostlin.


Povrch

Na povrchu zralého melounu budou viditelné oranžové pruhy. Jsou-li zelené, meloun ještě není zralý.

Zralý meloun „torpédo“ má jemný povrch, který lze snadno seškrábnout a odhalit nazelenalou vnitřní vrstvu. Ale ve zralých melounech jiných odrůd může být slupka docela tvrdá. Uvnitř zralého melounu najdete zralá  semínka se silnými slupkami. Nezralá semena melounu jsou měkká.

Vůně

Jedním z nejdůležitějších příznaků zralosti melounu je jeho vůně. Silná a sladká vůně zralého melounu obsahuje tóny ananasu a hrušky, nezralý meloun voní jako posekaná tráva.


Zvuk

Na rozdíl od melounů, jejichž zralost je určena vyzváněcím zvukem, by zralý meloun měl mít při klepání hluchý zvuk. Pokud je zvuk čistý, pak je ovoce pravděpodobně zralé.

Stopka

Existuje mýtus, že čím větší je stopa květu nebo špičky melounu, tím sladší je. Ve skutečnosti je to jeden z těch případů, kdy na velikosti nezáleží.

Ale dotek stopky stále stojí za to. Měl by být měkký a mírně pružný. Pokud je stopka příliš tvrdá, meloun je nezralý. Pokud je příliš měkká meloun byl s největší pravděpodobností starší.

Měli byste také věnovat pozornost ocasu melounu. Mělo by být suché. Pokud je ocas zelený a tlustý, byl meloun řezán příliš brzy.

Nyní, když znáte známky zralého melounu , si můžete snadno vybrat nejchutnější a nejzdravější ovoce na trhu.


Závěr

Jakýkoli meloun je považován za nízkokalorický a velmi užitečný potravinový produkt, ale buďte opatrní: v kombinaci s řadou produktů může způsobit velmi nepříjemné symptomy a následky – porucha, zvýšená produkce plynu, žaludeční potíže.

Hodí se vědet

Odborníci na výživu doporučují jíst meloun odděleně od ostatních produktů. Nepijte po něm mléko, kyselé mléčné nápoje, vodu ani alkohol a interval mezi jídly by měl být alespoň dvě hodiny.

Není vždy možné koupit zralý a voňavý zázrakový meloun, někdy narazí i nezralý. V tomto případě to nevyhazujte, ale připravte si třeba melounový dort, který vás potěší. Meloun je v létě nejočekávanějším a nejoblíbenějším ovocem ze všech.

Jak dokonale nakrájet meloun?


Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Načítání...

0

Napsáno od Expertka

Redakce magazínu Expertka


Známá herečka sdílela fotografii, ze které jsou všichni v šoku! Nikdo nedokáže rozeznat kdo je máma a kdo dcera.

Osobní strážce Kevin Costner po letech prozradil dlouholeté tajemství princezny Diany, o kterém svět nevěděl!