in

Třený koláč se švestkami a makovou drobenkou







Na těsto:

  • 290 g polohrubé mouky
  • 4 vajíčka
  • 170 g moučkového cukru (může být i 200 g)
  • 1 dcl oleje
  • 1 dcl mléka nebo vody
  • 1 prášek do pečiva
  • kůra a trochu šťávy z citronu
  • hrst sekaných mandlí (nemusí být)

Na makovou drobenku:

  • 80 g másla
  • 80 g strouhanky
  • 30 g mletého máku
  • 150 g cukru krupice

Postup:

  1. Těsto: Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Postupně přidáváme olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko (nebo vodu), citronovou kůru a šťávu. Nakonec vmícháme mandle a zlehka zapracujeme sníh ušlehaný z bílků se špetkou soli.
  2. Příprava plechu: Plech o rozměrech 30×40 cm vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
  3. Drobenka: Všechny ingredience na drobenku smícháme a prohněteme, dokud nevznikne sypká směs. Dáme ji na 30 minut do lednice.
  4. Pečení: Těsto nalijeme na připravený plech, lehce posypeme mákem a poklademe půlkami švestek řezem nahoru. Nakonec zasypeme vychlazenou drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut, dokud koláč nezezlátne.

Tip: Před podáváním nechte koláč vychladnout, aby se chutě krásně propojily.

Dobrou chuť!


Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Načítání...

0

Napsáno od Expertka

Redakce magazínu Expertka


Nadýchané česnekovo-nivové uzlíky

Výjimečný příběh malého Viléma: Češi vybrali přes 20 milionů na jeho léčbu