Segedínský guláš: Klasický recept jako od maminky
Segedínský guláš je oblíbené jídlo, které si získalo srdce mnoha Čechů. Jeho kombinace šťavnatého vepřového masa a kyselého zelí je prostě neodolatelná. Přestože existuje mnoho variací tohoto receptu, my se dnes podíváme na tradiční postup, který vám připomene chuť domova.
Suroviny pro 5 porcí:
- 500 g vepřového plecka
- 3 cibule
- Špetka kmínu
- 1-2 lžičky mleté červené papriky
- Olej
- Sůl
- Mletý pepř
- 500 g kysaného zelí
- 3 lžíce hladké mouky
- 100 g smetany na vaření
Postup přípravy:
- Příprava masa: V tlakovém hrnci rozehřejte olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte na kostky nakrájené vepřové plecko a špetku kmínu. Maso důkladně osmahněte ze všech stran.
- Vaření masa: Osolené a opepřené maso posypte mletou červenou paprikou a ještě krátce osmahněte. Poté zalijte přibližně 4 dl vody a hrnec uzavřete. Maso vařte pod tlakem asi 20 minut.
- Vaření zelí: Mezitím si v obyčejném hrnci dejte vařit kysané zelí s 3 dl vody. Zelí vařte asi 20 minut, dokud nezměkne.
- Příprava záklechtky: Zatímco se maso a zelí vaří, připravte si záklechtku. V misce rozmíchejte 3 lžíce hladké mouky s asi 2,5 dl vody, dokud nevznikne hladká směs.
- Spojení ingrediencí: Uvařené zelí přendejte k masu do tlakového hrnce i se šťávou. Přiveďte k varu a postupně za stálého míchání přilévejte záklechtku. Nemusíte ji spotřebovat všechnu, záleží na požadované hustotě guláše.
- Dokončení: Guláš pozvolna vařte asi 20 minut, aby se chutě propojily a omáčka zhoustla. Nakonec vmíchejte 100 g smetany na vaření a případně dochuťte solí a pepřem.
Tipy:
- Pokud nemáte tlakový hrnec, můžete maso vařit v běžném hrnci, ale doba vaření se prodlouží.
- Pro výraznější chuť můžete do guláše přidat trochu cukru nebo rajského protlaku.
- Segedínský guláš podávejte s houskovým knedlíkem nebo čerstvým chlebem.
Dobrou chuť!
Komentáře
Načítání...