in

Nadýchané česnekovo-nivové uzlíky







Ingredience:

  • 200-220 g hladké mouky
  • 1 malá lžička cukru
  • 1/3 kostky droždí
  • špetka soli
  • 100 ml teplé vody
  • 50 ml oleje
  • hrst směsi semínek (dle chuti)
  • 6 stroužků pečeného česneku
  • hrst sekané petrželky
  • niva
  • 1 žloutek
  • kapka vody

Postup:

  1. Kvásek: V malé misce smícháme teplou vodu, cukr, droždí a lžíci mouky. Necháme vzejít kvásek (cca 10-15 minut).
  2. Těsto: Do mísy prosejeme zbytek mouky, přidáme špetku soli, vzešlý kvásek a olej. Vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidáme trochu vody, pokud je naopak příliš lepivé, přidáme mouku.
  3. Kynutí: Z těsta vytvoříme bochánek, potřeme ho olejem a necháme kynout přikryté utěrkou asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  4. Plnění: Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na obdélník. Potřeme ho rozmačkaným pečeným česnekem, posypeme nasekanou petrželkou a rozdrobenou nivou.
  5. Tvarování: Těsto srolujeme a pomocí ostrého nože nebo karty nakrájíme na plátky široké asi 4 cm. Plátky potřeme olejem a řeznou stranou dolů je skládáme do vymazané formy na muffiny nebo na plech vyložený pečicím papírem.
  6. Druhé kynutí: Uzlíky necháme ještě asi 20 minut kynout.
  7. Pečení: Před pečením potřeme uzlíky rozšlehaným žloutkem s kapkou vody a posypeme semínky. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 20-25 minut, dokud nebudou zlatavé.

Tip: Pečený česnek si připravíme předem. Oloupané stroužky česneku pokapeme olejem, zabalíme do alobalu a pečeme v troubě na 180 °C asi 30 minut.


Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Načítání...

0

Napsáno od Expertka

Redakce magazínu Expertka


Vepřové pečené na česneku s podlitím výpekem, podávané se zelím, smetanovým špenátem a domácími bramborovými knedlíky

Třený koláč se švestkami a makovou drobenkou