in

Letní šlehačková vánočka plná marmelády







Kdo říká, že vánočka patří jen na Vánoce? S tímto receptem si ji můžete dopřát i v létě, plnou domácích marmelád a džemů.

Ingredience na těsto:

  • 420-450 g hladké mouky
  • 110 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 100 ml vlažného mléka
  • 2 vejce
  • 25 g droždí
  • 85 g cukru krupice
  • 10 g vanilkového cukru
  • kůra z 1 citronu
  • rozinky namočené v rumu
  • 2 lžíce rumu
  • špetka soli
  • 1 vejce na potření
  • mandle na posypání

Ingredience na náplň:

  • různé druhy marmelád a džemů (podle chuti)

Postup:

  1. Kvásek: Ve vlažném mléce rozmícháme droždí s lžičkou cukru a necháme vzejít kvásek (cca 10 minut).
  2. Těsto: Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a sůl. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme vzešlý kvásek, smetanu, vejce a rum. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy. Nakonec zapracujeme rozinky namočené v rumu. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 2 hodiny na teplém místě. Během kynutí těsto 2x promícháme.
  3. Tvarování a plnění: Vykynuté těsto rozdělíme na několik pramenů (podle toho, jak velkou vánočku chceme). Prameny rozválíme na placky, potřeme marmeládou nebo džemem a zamotáme. Spletenou vánočku přendáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě asi hodinu kynout.
  4. Pečení: Troubu předehřejeme na 180 °C. Vykynutou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a pečeme 8-10 minut. Poté teplotu snížíme na 160 °C, vánočku přikryjeme alobalem a pečeme dalších 40-45 minut.

Tipy:

  • Pro ještě bohatší chuť můžete do těsta přidat rozpuštěné máslo.
  • Místo mandlí můžete vánočku posypat oříšky nebo perníkovým kořením.
  • Experimentujte s různými kombinacemi marmelád a džemů pro originální chuťový zážitek.

Dobrou chuť!


Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Načítání...

0

Napsáno od Expertka

Redakce magazínu Expertka


Valašské podlesníky: Babiččina vzpomínka na podzim

Rychlý oběd s kuřecími prsy na leču a rychloknedlíky