Letní šlehačková vánočka plná marmelády
Kdo říká, že vánočka patří jen na Vánoce? S tímto receptem si ji můžete dopřát i v létě, plnou domácích marmelád a džemů.
Ingredience na těsto:
- 420-450 g hladké mouky
- 110 ml smetany ke šlehání (33%)
- 100 ml vlažného mléka
- 2 vejce
- 25 g droždí
- 85 g cukru krupice
- 10 g vanilkového cukru
- kůra z 1 citronu
- rozinky namočené v rumu
- 2 lžíce rumu
- špetka soli
- 1 vejce na potření
- mandle na posypání
Ingredience na náplň:
- různé druhy marmelád a džemů (podle chuti)
Postup:
- Kvásek: Ve vlažném mléce rozmícháme droždí s lžičkou cukru a necháme vzejít kvásek (cca 10 minut).
- Těsto: Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a sůl. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme vzešlý kvásek, smetanu, vejce a rum. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy. Nakonec zapracujeme rozinky namočené v rumu. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 2 hodiny na teplém místě. Během kynutí těsto 2x promícháme.
- Tvarování a plnění: Vykynuté těsto rozdělíme na několik pramenů (podle toho, jak velkou vánočku chceme). Prameny rozválíme na placky, potřeme marmeládou nebo džemem a zamotáme. Spletenou vánočku přendáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě asi hodinu kynout.
- Pečení: Troubu předehřejeme na 180 °C. Vykynutou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a pečeme 8-10 minut. Poté teplotu snížíme na 160 °C, vánočku přikryjeme alobalem a pečeme dalších 40-45 minut.
Tipy:
- Pro ještě bohatší chuť můžete do těsta přidat rozpuštěné máslo.
- Místo mandlí můžete vánočku posypat oříšky nebo perníkovým kořením.
- Experimentujte s různými kombinacemi marmelád a džemů pro originální chuťový zážitek.
Dobrou chuť!
Komentáře
Načítání...