in

Fantastický pravý český recept na svíčkovou na smetaně. Připravte si ji podle tohoto postupu a jinou už dělat nebudete!





Czech cuisine beef tenderloin and dumplings sauce from vegetables and cream


Svíčková omáčka je základním českým jídlem, které si zamiloval každý, kdo tuto pochoutku ochutnal. Příprava je velmi pracná a vyžaduje hodně času a trpělivosti. Možná se vám dokonce zdá těžká, pokud se však držíte postupu a ingrediencí, tak ta chuť na konci vám bude stát za tu námahu. Nenechte se odradit a pusťte se do něčeho nového.

Recept:

  • Potřebné ingredience:
  • maso:
  • 1,5 Kg hovězí zadní
  • 30g soli
  • 50g slaniny
  • mořidlo:
  • ½ Kg celeru
  • 300g mrkve
  • 100g petržele
  • 150g cibule
  • 1,5 L vody
  • 150 ml octa
  • 6ks celého nového koření
  • 10Kskorenie černé celé
  • 2 bobkové listy
  • 3ks čerstvého tymiánu
  • 1ks citron
  • Zbývající ingredience:
  • 50g máslo
  • 50g slaniny
  • 100g cukru
  • 40g plnotučné hořčice
  • 300ml hovězího vývaru
  • 500ml smetana ke šlehání

Postup:

1.) Začněte přípravou mořidla. V hrnci dejte vařit vodu, ocet a koření. 2.) Očistěte celer, mrkev a dva petržele, které nakrájejte na kolečka. 3.) Cibuli nakrájenou na lupínky přidejte spolu se zeleninou a jedním citronem na čtvrtky do hrnce. Povařte zhruba 15 minut a nechte vychladnout. 4.) Pak si připravte maso, které by mělo být kvalitní. Nejlepší je ho prošpikovat slaninou. 5.) Slaninu nakrájenou na paličky dejte na nějaký čas do mrazničky aby ztuhla a vy jste ji mohli snadněji použít do masa. V mase udělejte s tenkým nožem jemné zářezy na slaninu. 6.) Prošpikované maso osolte a vložte do pekáče. 7.) Maso zalijte vychladlým mořidlem, uzavřete a odložte do lednice na dle možností alespoň 2 dny. Během dne maso párkrát otočte a promíchejte mořidlo. 8.) Po 2 dnech je maso připravené a zelenina změklá. Z pekáče si zvlášť odložte maso, zeleninu i vývar. 9.) Na pekáči si opečte slaninu spolu s máslem a pak přidejte maso, které pořádně opečte z každé strany aby se stáhlo. 10.) Na tomto výpeku si pak orestujte zeleninu z mořidla, ale bez citronu, ten můžete vyhodit. Opékejte dokud kraje zeleniny nebudou hnědé a přidejte cukr, ten se postupně roztaje a začne karamelizovat. 11.) Potom přidejte lžíci hořčice, pořádně promíchejte, zalijte vývarem a nechte sevřít. 12.) Opečené maso vložte zpět do pekáče, zalijte základem a přilijte i polovinu mořidla. Zavřený pekáč vložte do trouby a pečte pomalu 2,5 – 3 hodiny na 170 ° C. Maso několikrát obraťte a podle potřeby přilévejte zbytek mořidla. 13.) Po uvaření masa si připravte omáčku. Do většího hrnce si přes síto přelijte směs z pekáče. 14.) Ze zeleniny přes síto pořádně vymačkejte šťávu. Můžete také rozmixovat, ale nejprve vyberte koření. Sevřenou omáčku stále míchejte a postupně přilévejte smetanu na šlehání. 15.) Varem omáčku zredukujte na potřebné množství omáčky. Pokud je hustá, přilijte více smetany a pokud se vám zdá příliš řídká tak přidejte lžíci mouky.

Maso si nakrájejte na plátky a na talíři zalijeme omáčkou. Podávejte s knedlíkem a talíř dozdobte řezem citronu. Přejeme vám dobrou chuť



Napsáno od Expertka

Redakce magazínu Expertka


Podivná rodinná fotografie, která děsí internet. Dokážete najít sedmou osobu?

Maroš Kramár je na svém dně: Lekářska prohlídka potvrdila ty zcela nejhorší obavy!