Fantastický pravý český recept na svíčkovou na smetaně. Připravte si ji podle tohoto postupu a jinou už dělat nebudete!
Svíčková omáčka je základním českým jídlem, které si zamiloval každý, kdo tuto pochoutku ochutnal. Příprava je velmi pracná a vyžaduje hodně času a trpělivosti. Možná se vám dokonce zdá těžká, pokud se však držíte postupu a ingrediencí, tak ta chuť na konci vám bude stát za tu námahu. Nenechte se odradit a pusťte se do něčeho nového.
Recept:
- Potřebné ingredience:
- maso:
- 1,5 Kg hovězí zadní
- 30g soli
- 50g slaniny
- mořidlo:
- ½ Kg celeru
- 300g mrkve
- 100g petržele
- 150g cibule
- 1,5 L vody
- 150 ml octa
- 6ks celého nového koření
- 10Kskorenie černé celé
- 2 bobkové listy
- 3ks čerstvého tymiánu
- 1ks citron
- Zbývající ingredience:
- 50g máslo
- 50g slaniny
- 100g cukru
- 40g plnotučné hořčice
- 300ml hovězího vývaru
- 500ml smetana ke šlehání
Postup:
1.) Začněte přípravou mořidla. V hrnci dejte vařit vodu, ocet a koření. 2.) Očistěte celer, mrkev a dva petržele, které nakrájejte na kolečka. 3.) Cibuli nakrájenou na lupínky přidejte spolu se zeleninou a jedním citronem na čtvrtky do hrnce. Povařte zhruba 15 minut a nechte vychladnout. 4.) Pak si připravte maso, které by mělo být kvalitní. Nejlepší je ho prošpikovat slaninou. 5.) Slaninu nakrájenou na paličky dejte na nějaký čas do mrazničky aby ztuhla a vy jste ji mohli snadněji použít do masa. V mase udělejte s tenkým nožem jemné zářezy na slaninu. 6.) Prošpikované maso osolte a vložte do pekáče. 7.) Maso zalijte vychladlým mořidlem, uzavřete a odložte do lednice na dle možností alespoň 2 dny. Během dne maso párkrát otočte a promíchejte mořidlo. 8.) Po 2 dnech je maso připravené a zelenina změklá. Z pekáče si zvlášť odložte maso, zeleninu i vývar. 9.) Na pekáči si opečte slaninu spolu s máslem a pak přidejte maso, které pořádně opečte z každé strany aby se stáhlo. 10.) Na tomto výpeku si pak orestujte zeleninu z mořidla, ale bez citronu, ten můžete vyhodit. Opékejte dokud kraje zeleniny nebudou hnědé a přidejte cukr, ten se postupně roztaje a začne karamelizovat. 11.) Potom přidejte lžíci hořčice, pořádně promíchejte, zalijte vývarem a nechte sevřít. 12.) Opečené maso vložte zpět do pekáče, zalijte základem a přilijte i polovinu mořidla. Zavřený pekáč vložte do trouby a pečte pomalu 2,5 – 3 hodiny na 170 ° C. Maso několikrát obraťte a podle potřeby přilévejte zbytek mořidla. 13.) Po uvaření masa si připravte omáčku. Do většího hrnce si přes síto přelijte směs z pekáče. 14.) Ze zeleniny přes síto pořádně vymačkejte šťávu. Můžete také rozmixovat, ale nejprve vyberte koření. Sevřenou omáčku stále míchejte a postupně přilévejte smetanu na šlehání. 15.) Varem omáčku zredukujte na potřebné množství omáčky. Pokud je hustá, přilijte více smetany a pokud se vám zdá příliš řídká tak přidejte lžíci mouky.
Maso si nakrájejte na plátky a na talíři zalijeme omáčkou. Podávejte s knedlíkem a talíř dozdobte řezem citronu. Přejeme vám dobrou chuť