in Vaření
Domácí koblihy s jahodovou marmeládou
Ingredience:
- 520 g hladké mouky
- 250 g vlažného mléka
- 1 sáček sušeného droždí
- 50 g změklého másla
- Špetka soli
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 50 g cukru krupice
- Jahodová marmeláda
- Olej na smažení
- Moučkový cukr na posypání
Postup:
- Příprava těsta:
- Do mísy nasypeme mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, sůl a droždí.
- Přilijeme vlažné mléko a rozšlehané vejce.
- Nakonec přidáme změklé máslo.
- Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy.
- Mísu přikryjeme utěrkou a necháme těsto na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem (cca 1 hodina).
- Tvarování koblih:
- Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát o tloušťce asi 1 cm.
- Pomocí skleničky nebo vykrajovátka vykrajujeme kolečka.
- Kolečka přendáme na pomoučený plech a necháme ještě 30 minut kynout.
- Smažení koblih:
- V hrnci rozehřejeme větší množství oleje na střední teplotu.
- Koblihy smažíme z obou stran dozlatova.
- Odsmažené koblihy necháme okapat na papírové utěrce.
- Plnění a zdobení:
- Pomocí nože nebo špejle uděláme v horní části koblihy dírku.
- Cukrářským sáčkem nebo lžičkou naplníme koblihy jahodovou marmeládou.
- Nakonec koblihy pocukrujeme moučkovým cukrem.
Tipy:
- Pro ještě nadýchanější koblihy můžete do těsta přidat lžíci rumu.
- Místo jahodové marmelády můžete použít jinou oblíbenou náplň, například pudink, nutellu nebo šlehačku.
- Koblihy podávejte ještě teplé, nejlépe s šálkem kávy nebo čaje.
Dobrou chuť!
Komentáře
Načítání...