in

Domácí focaccia: Jednoduchý recept na italský chléb







Focaccia je lahodný italský chléb, který si snadno připravíte doma z několika základních ingrediencí. Můžete ji dochutit podle své fantazie a užít si tak jedinečnou chuť Itálie.

Suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 400 ml teplé vody
  • 1 balíček sušeného droždí (nebo 1/2 kostky čerstvého)
  • 2 a 1/2 lžičky soli (zarovnané)
  • 50 ml olivového oleje na polití
  • Sušená rajčata (pokrájená)
  • Olivy (pokrájené)
  • Provensálské koření

Postup přípravy:

  1. Smíchání těsta: V míse smíchejte mouku, teplou vodu, droždí a sůl.
  2. Hnětení těsta: Těsto důkladně propracujte rukama nebo pomocí robota, dokud nebude hladké a elastické. V těstě by se měly začít tvořit bublinky.
  3. Přidání ingrediencí: Do těsta vmíchejte pokrájená sušená rajčata, olivy a provensálské koření.
  4. První kynutí: Těsto přendejte do větší mísy, kterou vložíte do ještě větší mísy s vařící vodou. Přikryjte utěrkou a nechte kynout asi 30 minut.
  5. Příprava na pečení: Plech vyložte pečicím papírem. Vykynuté těsto rozprostřete na papír do tloušťky 1,5 až 3 cm.
  6. Druhé kynutí: Těsto přikryjte utěrkou a nechte ještě 10 minut kynout.
  7. Dokončení a pečení: Do těsta udělejte prsty dolíčky, pokapejte olivovým olejem a posypte hrubou solí. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut, dokud focaccia nezíská zlatavou barvu.

Tipy:

  • Experimentujte s různými bylinkami a dalšími ingrediencemi, jako jsou cherry rajčata, cibule nebo česnek.
  • Focaccia chutná skvěle teplá i studená a můžete ji podávat jako přílohu k jídlům nebo jako základ pro sendviče.
  • Pro extra křupavou kůrku můžete plech před pečením pokapat vodou.

Užijte si svou domácí focacciu!


Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Načítání...

0

Napsáno od Expertka

Redakce magazínu Expertka


Jaromír Soukup na sestupné dráze: Ztráta mediálního vlivu a neúspěšné projekty

Richard Genzer překvapil holou hlavou: „Prodám hřeben a fén, tak se ozvěte, kdybyste to potřebovali, děkuju,“