Domácí focaccia: Jednoduchý recept na italský chléb
Focaccia je lahodný italský chléb, který si snadno připravíte doma z několika základních ingrediencí. Můžete ji dochutit podle své fantazie a užít si tak jedinečnou chuť Itálie.
Suroviny:
- 500 g hladké mouky
- 400 ml teplé vody
- 1 balíček sušeného droždí (nebo 1/2 kostky čerstvého)
- 2 a 1/2 lžičky soli (zarovnané)
- 50 ml olivového oleje na polití
- Sušená rajčata (pokrájená)
- Olivy (pokrájené)
- Provensálské koření
Postup přípravy:
- Smíchání těsta: V míse smíchejte mouku, teplou vodu, droždí a sůl.
- Hnětení těsta: Těsto důkladně propracujte rukama nebo pomocí robota, dokud nebude hladké a elastické. V těstě by se měly začít tvořit bublinky.
- Přidání ingrediencí: Do těsta vmíchejte pokrájená sušená rajčata, olivy a provensálské koření.
- První kynutí: Těsto přendejte do větší mísy, kterou vložíte do ještě větší mísy s vařící vodou. Přikryjte utěrkou a nechte kynout asi 30 minut.
- Příprava na pečení: Plech vyložte pečicím papírem. Vykynuté těsto rozprostřete na papír do tloušťky 1,5 až 3 cm.
- Druhé kynutí: Těsto přikryjte utěrkou a nechte ještě 10 minut kynout.
- Dokončení a pečení: Do těsta udělejte prsty dolíčky, pokapejte olivovým olejem a posypte hrubou solí. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut, dokud focaccia nezíská zlatavou barvu.
Tipy:
- Experimentujte s různými bylinkami a dalšími ingrediencemi, jako jsou cherry rajčata, cibule nebo česnek.
- Focaccia chutná skvěle teplá i studená a můžete ji podávat jako přílohu k jídlům nebo jako základ pro sendviče.
- Pro extra křupavou kůrku můžete plech před pečením pokapat vodou.
Užijte si svou domácí focacciu!
Komentáře
Načítání...