in

Babiččina šťavnatá sekaná







Ingredience:

  • 500 g mletého masa (mix vepřového a hovězího)
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 100 g slaniny (volitelné)
  • strouhanka (podle potřeby)
  • mléko (podle potřeby)
  • sůl
  • pepř
  • majoránka

Postup:

  1. Příprava masa: Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme špetku majoránky a zalijeme trochou mléka.
  2. Přidání dalších ingrediencí: Cibuli nakrájíme najemno, česnek prolisujeme a obojí přidáme k masu. Vmícháme vejce, hořčici a nakrájenou slaninu (pokud ji používáme).
  3. Zapracování strouhanky: Postupně přidáváme strouhanku a důkladně prohněteme, dokud hmota nezačne držet pohromadě.
  4. Tvarování sekané: Z masové směsi vytvarujeme šišku a vložíme ji do pekáčku vymazaného tukem.
  5. Pečení: Pekáček podlijeme vodou, přikryjeme poklicí a vložíme do trouby předehřáté na 160 °C. Pečeme zhruba hodinu. Poté poklici odstraníme a dopékáme, dokud sekaná nezezlátne a nebude mít křupavou kůrku.

Tipy na podávání:

  • Sekaná se skvěle hodí k vařeným bramborám, bramborové kaši, domácímu bramborovému salátu nebo k čerstvému chlebu s hořčicí.
  • Během pečení můžete sekanou podlévat výpekem, aby byla ještě šťavnatější.
  • Experimentujte s přidáním dalších ingrediencí, jako jsou například nakládané okurky, paprika nebo bylinky.

Dobrou chuť a krásný den!


Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Načítání...

0

Napsáno od Expertka

Redakce magazínu Expertka


Tragédie na Komském jezeře: Otec utonul při záchraně syna

Plněné papriky s voňavou nádivkou