in

Plány ministra práce Jurečky na zvýšení slev pro rodiny čelí překážkám







Návrhy na zvýšení slevy na děti

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) plánuje prosadit zvýšení slevy na děti a zavedení slevy na sociálním pojištění pro rodiny s dvěma a více dětmi. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS uvedl, že jeho prioritou je zvýšení slevy na děti až na 2 400 Kč pro první dítě, 7 200 Kč pro druhé a 14 400 Kč pro třetí a každé další dítě. Dalším cílem je revize dávek pro zranitelné rodiče a sleva na pojistném.

Problémy s financováním

Ministerstvo financí však Jurečkovi vzkazuje, že na realizaci těchto plánů musí najít odpovídající úspory. Pokud by se například zvýšila sleva na poplatníka o 100 Kč, státní rozpočet by to zatížilo o 6 miliard Kč ročně. Mluvčí ministerstva Gabriela Krušinová uvedla, že takovou úsporu je třeba někde najít, aby bylo možné kompenzovat nižší příjmy z daní.

Argumentace ministra práce

Jurečka argumentuje, že investice do podpory rodin je klíčová pro budoucnost. „Pokud máme 159 miliard korun na investice do dopravy, nevidím důvod, abychom neměli 8,5 miliardy korun na podporu těch, kteří vychovávají naše děti,“ uvedl. Podle něj by stát měl podporovat rodiny jako klíčovou investici do budoucnosti.

Postoj ministerstva financí

Ministerstvo financí zatím Jurečkovy návrhy nepodporuje, protože probíhají jednání o státním rozpočtu na příští rok. Ministr financí Zbyněk Stanjura zdůrazňuje, že pokud někdo navrhne zvýšení slevy na dani nebo pojistném, musí současně navrhnout trvalé úspory ve stejném rozsahu.

Kritika za netransparentnost

Stanjura čelí kritice za plán neprojednávat státní rozpočet transparentně. Letos chce ministerstvo financí tajit rozpočtové rámce jednotlivých resortů a celý návrh představit až těsně předtím, než půjde materiál na vládu. Podle odborníků je tento přístup nebezpečný a neumožňuje dostatečnou veřejnou kontrolu.

Závěr

Finální návrh státního rozpočtu na rok 2025 bude zveřejněn koncem srpna a vládou schválený návrh určený pro Poslaneckou sněmovnu bude představen do konce září. Ministr práce Marian Jurečka bude muset hledat další úspory, pokud chce své plány na zvýšení slevy na děti a slevu na sociálním pojištění realizovat.


Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Načítání...

0

Napsáno od Expertka

Redakce magazínu Expertka


Zpěvák Mirai Navrátil promluvil o svém napadení: Čekal jsem na taxík, pak přišla rána

Král Karel III. přerušil kontakt s princem Harrym