Babiččina šťavnatá sekaná
Ingredience:
- 500 g mletého masa (mix vepřového a hovězího)
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 vejce
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 100 g slaniny (volitelné)
- strouhanka (podle potřeby)
- mléko (podle potřeby)
- sůl
- pepř
- majoránka
Postup:
- Příprava masa: Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme špetku majoránky a zalijeme trochou mléka.
- Přidání dalších ingrediencí: Cibuli nakrájíme najemno, česnek prolisujeme a obojí přidáme k masu. Vmícháme vejce, hořčici a nakrájenou slaninu (pokud ji používáme).
- Zapracování strouhanky: Postupně přidáváme strouhanku a důkladně prohněteme, dokud hmota nezačne držet pohromadě.
- Tvarování sekané: Z masové směsi vytvarujeme šišku a vložíme ji do pekáčku vymazaného tukem.
- Pečení: Pekáček podlijeme vodou, přikryjeme poklicí a vložíme do trouby předehřáté na 160 °C. Pečeme zhruba hodinu. Poté poklici odstraníme a dopékáme, dokud sekaná nezezlátne a nebude mít křupavou kůrku.
Tipy na podávání:
- Sekaná se skvěle hodí k vařeným bramborám, bramborové kaši, domácímu bramborovému salátu nebo k čerstvému chlebu s hořčicí.
- Během pečení můžete sekanou podlévat výpekem, aby byla ještě šťavnatější.
- Experimentujte s přidáním dalších ingrediencí, jako jsou například nakládané okurky, paprika nebo bylinky.
Dobrou chuť a krásný den!
Komentáře
Načítání...