Třený koláč se švestkami a makovou drobenkou
Na těsto:
- 290 g polohrubé mouky
- 4 vajíčka
- 170 g moučkového cukru (může být i 200 g)
- 1 dcl oleje
- 1 dcl mléka nebo vody
- 1 prášek do pečiva
- kůra a trochu šťávy z citronu
- hrst sekaných mandlí (nemusí být)
Na makovou drobenku:
- 80 g másla
- 80 g strouhanky
- 30 g mletého máku
- 150 g cukru krupice
Postup:
- Těsto: Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Postupně přidáváme olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko (nebo vodu), citronovou kůru a šťávu. Nakonec vmícháme mandle a zlehka zapracujeme sníh ušlehaný z bílků se špetkou soli.
- Příprava plechu: Plech o rozměrech 30×40 cm vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
- Drobenka: Všechny ingredience na drobenku smícháme a prohněteme, dokud nevznikne sypká směs. Dáme ji na 30 minut do lednice.
- Pečení: Těsto nalijeme na připravený plech, lehce posypeme mákem a poklademe půlkami švestek řezem nahoru. Nakonec zasypeme vychlazenou drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut, dokud koláč nezezlátne.
Tip: Před podáváním nechte koláč vychladnout, aby se chutě krásně propojily.
Dobrou chuť!
Komentáře
Načítání...