Nadýchané česnekovo-nivové uzlíky
Ingredience:
- 200-220 g hladké mouky
- 1 malá lžička cukru
- 1/3 kostky droždí
- špetka soli
- 100 ml teplé vody
- 50 ml oleje
- hrst směsi semínek (dle chuti)
- 6 stroužků pečeného česneku
- hrst sekané petrželky
- niva
- 1 žloutek
- kapka vody
Postup:
- Kvásek: V malé misce smícháme teplou vodu, cukr, droždí a lžíci mouky. Necháme vzejít kvásek (cca 10-15 minut).
- Těsto: Do mísy prosejeme zbytek mouky, přidáme špetku soli, vzešlý kvásek a olej. Vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidáme trochu vody, pokud je naopak příliš lepivé, přidáme mouku.
- Kynutí: Z těsta vytvoříme bochánek, potřeme ho olejem a necháme kynout přikryté utěrkou asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Plnění: Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na obdélník. Potřeme ho rozmačkaným pečeným česnekem, posypeme nasekanou petrželkou a rozdrobenou nivou.
- Tvarování: Těsto srolujeme a pomocí ostrého nože nebo karty nakrájíme na plátky široké asi 4 cm. Plátky potřeme olejem a řeznou stranou dolů je skládáme do vymazané formy na muffiny nebo na plech vyložený pečicím papírem.
- Druhé kynutí: Uzlíky necháme ještě asi 20 minut kynout.
- Pečení: Před pečením potřeme uzlíky rozšlehaným žloutkem s kapkou vody a posypeme semínky. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 20-25 minut, dokud nebudou zlatavé.
Tip: Pečený česnek si připravíme předem. Oloupané stroužky česneku pokapeme olejem, zabalíme do alobalu a pečeme v troubě na 180 °C asi 30 minut.
Komentáře
Načítání...