in

Nebezpečné vyhrožování na základní škole v Králově Dvoře: Žák plánoval útok







Vážný incident se odehrál ve čtvrtek na základní škole v Králově Dvoře na Berounsku, kde jeden z žáků měl údajně vyhrožovat útokem na školu. Případ okamžitě začala řešit policie, která zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání provinění nebezpečného vyhrožování.

Incident a zásah policie

Podle informací, které získal Blesk, upozornil jednoho z učitelů žák na svého kamaráda, který prý chystal útok na školu. Žák, který již oslavil patnácté narozeniny, údajně přinesl do školy nějaké zbraně a plánky. Policie na místo dorazila a žáka si odvedla k výslechu.

„Berounští kriminalisté se zabývají a prověřují veškeré okolnosti údajného vyhrožování jednoho z žáků na základní škole. V této věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání provinění nebezpečné vyhrožování,“ potvrdila policejní mluvčí Michaela Richterová.

Reakce školy

Ředitel základní školy v Králově Dvoře odmítl poskytnout podrobnější informace a pouze stroze uvedl: „Bez komentáře, nebudu se k tomu vyjadřovat.“ Na škole bylo ve čtvrtek vydáváno vysvědčení, o den dříve než obvykle, kvůli výkopovým pracím, které měly začít v pátek.

Právní důsledky a tresty

Vzhledem k věku žáka, který již dosáhl 15 let, bude jeho čin posuzován jako provinění mladistvého. V případě odsouzení za nebezpečné vyhrožování by mu hrozil trest přibližně půl roku ve vězení pro mladistvé. Pokud by bylo prokázáno, že vyhrožoval se zbraní, mohl by trest dosáhnout až jednoho roku.

Souvislosti s dalšími útoky na školách

Tento incident připomněl veřejnosti několik dalších tragických případů útoků na školách v České republice. Například v loňském prosinci došlo k masakru na filozofické fakultě v Praze, kde student David K. (†24) zabil 14 lidí a dalších 25 zranil. Před tímto útokem zastřelil muže s dvouměsíční holčičkou v Klánovickém lese a svého otce doma v Hostouni.

Ve stejném roce zaútočil 16letý student průmyslovky v Třebíči na školní psycholožku, kterou naštěstí pouze lehce zranil. Dalším otřesným případem byl útok student pražského učiliště Jaroslav Řehák (21) v roce 2022, který mačetou zabil učitele Jana K. (†75) a byl odsouzen na 14 let vězení.

Další případy násilí ve školách

Historie násilných činů ve školách sahá až do roku 2004, kdy student učiliště ve Svitavách zavraždil svého učitele. V roce 2014 schizofrenička ve střední škole ve Žďáru nad Sázavou ubodala 16letého studenta Petra V. a zranila další tři lidi. V tomto případě bylo trestní stíhání zastaveno kvůli nepříčetnosti útočnice.

Závěr

Incident v Králově Dvoře opět upozornil na nebezpečí, která mohou hrozit ve školním prostředí. Policie pokračuje ve vyšetřování a veřejnost doufá, že podobné případy budou v budoucnu účinně předcházeny.

  • Statečná mám na potopené jachtě u Palerma: Držela miminko nad hlavou v rozbouřeném moři
    Odvážná maminka Charlotte Golunskiová zažila na moři hrůznou situaci, která se stala noční můrou každého rodiče. V pondělí se výletní jachta Bayesian, na které cestovala se svou roční dcerou, potopila u sicilského města Palermo, pravděpodobně v důsledku tornáda. Boj o přežití Charlotte popadla svou dceru, když ji ve spánku probudila studená mořská voda, která se […] Více
  • Lečo podle mého gusta: rychlé, jednoduché a s rohlíkem k namáčení
    I já jsem neodolala a pustila se do přípravy leča, i když není zrovna fotogenické. Důležité pro mě bylo, aby zelenina zůstala křupavá, slanina dodala šmrnc a omáčka byla řidší, ideální k namáčení rohlíku. Ingredience: Cibule Slanina Paprika Rajčata Vejce Sádlo Sůl, pepř Rohlík (nebo bramborová kaše) Postup: Na sádle jsem osmahla cibulku a slaninu […] Více

Zdroj: Blesk.cz


Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Načítání...

0

Napsáno od Expertka

Redakce magazínu Expertka


Agáta Hanychová odhalila své milostné aféry se známými osobnostmi

Leitgeb a Pártlová v drsné válce! Přátelství roztrháno na kusy!