in

Meryl Streepová: 75 let neutuchajícího hereckého umění







Dnes, 22. června 2024, oslavuje 75. narozeniny jedna z nejvýznamnějších a nejoceňovanějších hereček všech dob, Meryl Streepová. Její kariéra je plná nezapomenutelných rolí, které ji vynesly na vrchol hereckého Olympu. Streepová je nejen držitelkou rekordního počtu nominací na Oscara, ale také symbolem talentu, elegance a neutuchající vášně pro herectví.

Od práv k herectví: Nečekaná cesta ke slávě

Meryl Streepová se narodila v Summitu, New Jersey, a původně měla ambice stát se právničkou. Po studiu anglické literatury a dramatického umění na Vassar College však objevila svou skutečnou vášeň – herectví. Rozhodla se pokračovat ve studiu na prestižní Yale School of Drama, kde se zdokonalovala v hereckých technikách a rozvíjela svůj jedinečný talent.

Divadelní začátky a první filmové úspěchy

Po absolutoriu na Yale se Streepová přestěhovala do New Yorku, kde začala hrát v divadelních produkcích. Její talent a charisma nezůstaly bez povšimnutí a brzy se objevila i na filmovém plátně. Její průlomová role přišla ve filmu Lovci jelenů (1979), za kterou získala první z mnoha nominací na Oscara. Tento úspěch otevřel dveře k dalším významným rolím, které jí vynesly celosvětové uznání.

Nezapomenutelné role a rekordní počet nominací na Oscara

Během své kariéry Streepová ztvárnila širokou škálu postav, od silných a nezávislých žen až po komické a tragické hrdinky. Mezi její nejznámější role patří postavy ve filmech jako Kramerová versus Kramer, Žena francouzského poručíka, Sofiina volba, Vzpomínky na Afriku, Ďábel nosí Pradu, Mamma Mia! nebo Železná lady. Její schopnost vcítit se do každé postavy a přenést její emoce na diváky je jedním z důvodů, proč je Streepová považována za jednu z nejlepších hereček všech dob.

Streepová byla nominována na Oscara rekordních 21krát, což je číslo, které dosud žádný jiný herec ani herečka nepřekonal. Získala tři zlaté sošky za své výkony ve filmech Kramerová versus Kramer, Sofiina volba a Železná lady. Její talent byl oceněn také osmi Zlatými glóby, dvěma cenami Emmy a mnoha dalšími prestižními oceněními.

Osobní život a společenská angažovanost

Meryl Streepová je nejen výjimečnou herečkou, ale také vzorem pro mnoho žen po celém světě. Je známá svou inteligencí, elegancí a vřelým přístupem k lidem. V soukromém životě je šťastně vdaná za sochaře Dona Gummera, se kterým má čtyři děti.

Streepová se aktivně angažuje v řadě společenských a charitativních projektů. Je hlasitou obhájkyní ženských práv, bojuje za rovnost pohlaví a podporuje organizace zaměřené na ochranu životního prostředí a vzdělávání.

Odkaz Meryl Streepové

Meryl Streepová je nejen hollywoodskou ikonou, ale také inspirací pro všechny, kteří sní o úspěšné kariéře a naplněném životě. Její příběh dokazuje, že s talentem, pílí a odhodláním lze dosáhnout čehokoliv. Její herecké umění bude ještě dlouho inspirovat a bavit diváky po celém světě.

  • Statečná mám na potopené jachtě u Palerma: Držela miminko nad hlavou v rozbouřeném moři
    Odvážná maminka Charlotte Golunskiová zažila na moři hrůznou situaci, která se stala noční můrou každého rodiče. V pondělí se výletní jachta Bayesian, na které cestovala se svou roční dcerou, potopila u sicilského města Palermo, pravděpodobně v důsledku tornáda. Boj o přežití Charlotte popadla svou dceru, když ji ve spánku probudila studená mořská voda, která se […] Více
  • Lečo podle mého gusta: rychlé, jednoduché a s rohlíkem k namáčení
    I já jsem neodolala a pustila se do přípravy leča, i když není zrovna fotogenické. Důležité pro mě bylo, aby zelenina zůstala křupavá, slanina dodala šmrnc a omáčka byla řidší, ideální k namáčení rohlíku. Ingredience: Cibule Slanina Paprika Rajčata Vejce Sádlo Sůl, pepř Rohlík (nebo bramborová kaše) Postup: Na sádle jsem osmahla cibulku a slaninu […] Více

Zdroj: Idnes


Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Načítání...

0

Napsáno od Expertka

Redakce magazínu Expertka


Bratři z Jablonecka přišli o manželky: Rakovina jim vzala Janu (†38) i Gabču (†34)

Michael Kocáb: Oslava 70 let života a hudby na Metronome Prague