in

Tragédie Čechů v Chorvatsku: Devítiletý chlapec zemřel při výbuchu granátu







Chorvatsko – Tragická událost zasáhla české rodiny na dovolené v Chorvatsku. Devítiletý chlapec z Česka zemřel při explozi nedaleko města Obrovac. Při výbuchu byly zraněny další dvě ženy a jeden muž. K tragédii došlo ve středu večer, uvedla zadarská policie. Přesná příčina exploze zatím není známa.

Podle neoficiálních informací deníku Zadarski list mohly v autě explodovat nádrže s palivem. Jiné zdroje uvádějí, že chlapec našel granát v křoví, který následně explodoval.

„Bohužel došlo k výbuchu, při kterém zemřel český občan a další dva byli zraněni,“ uvedl pro Blesk mluvčí Ministerstva zahraničních věcí ČR Daniel Drake. Okolnosti tragédie jsou stále předmětem vyšetřování a čeští diplomaté v Chorvatsku jsou v kontaktu s tamní policií.

Co se přesně stalo?

Televize Nova s odkazem na zdroje blízké rodinám popisuje, jak k neštěstí došlo. Dvě české rodiny cestovaly po Balkánu a vracely se domů, když jedno z aut mělo problémy s vodou. Zastavili na malém parkovišti kvůli opravě. Chlapec odešel do křoví na záchod, kde údajně našel granát, který po návratu explodoval.

Dítě na místě zemřelo. Podle deníku Dnevnik.hr zranění, která utrpěla trojice Čechů, odpovídají výbuchu granátu. Ani jedna z těchto verzí ale nebyla oficiálně potvrzena.

Čtěte také: Úchyl vyděsil nezletilé dívky v centru Prahy: Vytáhl penis a dělal si před nimi dobře!

Zranění Češi

Policisté začali případ vyšetřovat hned ve středu. Vůz s českou registrační značkou zastavil kvůli poruše na odpočívadle u obce Bilišane. Na místě zahynul chlapec narozený v roce 2015. Dvě ženy (49 a 34 let) a jeden muž (39 let) byli převezeni do nemocnice v Zadaru. Muž byl po ošetření propuštěn do domácího léčení.

Výpovědi svědků

Jeden ze svědků pro chorvatský Večernji list uvedl: „Slyšel jsem nářek a křik. Běžel jsem na pomoc. Vedle auta leželo dítě, jedna žena ležela, druhá se držela za oko.“

Muž, který byl před autem, popsal, že zvedl kapotu kvůli poruše, když nastal výbuch. Svědek spekuloval, zda na kraji silnice nebylo výbušné zařízení.

Probíhající vyšetřování

Podle listu Jutarnji list byl automobil poškozen jen lehce. Není jasné, zda neštěstí zasáhlo jednu nebo dvě rodiny, protože na místě byla dvě osobní vozidla. Vyšetřování pokračovalo i ve čtvrtek dopoledne a okresní silnice ŽC-6025 byla uzavřena pro dopravu.

Ředitel konzulárního odboru Ministerstva zahraničních věcí ČR Pavel Pešek uvedl, že jedním ze scénářů může být přítomnost výbušného zařízení v automobilu, nevybuchlá mina nebo varianta, že jedna z osob přinesla granát z lesa. Pešek zdůraznil, že česká strana komunikuje s chorvatskou policií, ale žádná z verzí nemusí být pravdivá.


Kontakt na české úřady:
Čeští občané, kteří mají informace o této události nebo potřebují pomoc, mohou kontaktovat Ministerstvo zahraničních věcí ČR.


  • Statečná mám na potopené jachtě u Palerma: Držela miminko nad hlavou v rozbouřeném moři
    Odvážná maminka Charlotte Golunskiová zažila na moři hrůznou situaci, která se stala noční můrou každého rodiče. V pondělí se výletní jachta Bayesian, na které cestovala se svou roční dcerou, potopila u sicilského města Palermo, pravděpodobně v důsledku tornáda. Boj o přežití Charlotte popadla svou dceru, když ji ve spánku probudila studená mořská voda, která se […] Více
  • Ukrajinský útok na Krymu: Potopení ruské ponorky a další škody
    Aktualizováno – 4. srpna 2024 ● 16:31 Ukrajinská armáda podnikla rozsáhlý útok na Ruskem okupovaný Krym, který vedl k potopení ruské ponorky třídy Kilo, Rostov na Donu. Tato ponorka, oceněná na 275 milionů liber (přibližně 8,18 miliardy Kč), byla schopna odpalovat střely Kalibr. Podle ukrajinského generálního štábu byla ponorka zasažena smrtícími raketami ATACMS, vyrobenými v […] Více

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Načítání...

0

Napsáno od Expertka

Redakce magazínu Expertka


Úchyl vyděsil nezletilé dívky v centru Prahy: Vytáhl penis a dělal si před nimi dobře!

Emotivní projev matky zavražděné Elišky: „Zrůdě nezabránili!“ Rakušan a policie čelí kritice