in

Segedínský guláš: Klasický recept jako od maminky







Segedínský guláš je oblíbené jídlo, které si získalo srdce mnoha Čechů. Jeho kombinace šťavnatého vepřového masa a kyselého zelí je prostě neodolatelná. Přestože existuje mnoho variací tohoto receptu, my se dnes podíváme na tradiční postup, který vám připomene chuť domova.

Suroviny pro 5 porcí:

  • 500 g vepřového plecka
  • 3 cibule
  • Špetka kmínu
  • 1-2 lžičky mleté červené papriky
  • Olej
  • Sůl
  • Mletý pepř
  • 500 g kysaného zelí
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 100 g smetany na vaření

Postup přípravy:

  1. Příprava masa: V tlakovém hrnci rozehřejte olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte na kostky nakrájené vepřové plecko a špetku kmínu. Maso důkladně osmahněte ze všech stran.
  2. Vaření masa: Osolené a opepřené maso posypte mletou červenou paprikou a ještě krátce osmahněte. Poté zalijte přibližně 4 dl vody a hrnec uzavřete. Maso vařte pod tlakem asi 20 minut.
  3. Vaření zelí: Mezitím si v obyčejném hrnci dejte vařit kysané zelí s 3 dl vody. Zelí vařte asi 20 minut, dokud nezměkne.
  4. Příprava záklechtky: Zatímco se maso a zelí vaří, připravte si záklechtku. V misce rozmíchejte 3 lžíce hladké mouky s asi 2,5 dl vody, dokud nevznikne hladká směs.
  5. Spojení ingrediencí: Uvařené zelí přendejte k masu do tlakového hrnce i se šťávou. Přiveďte k varu a postupně za stálého míchání přilévejte záklechtku. Nemusíte ji spotřebovat všechnu, záleží na požadované hustotě guláše.
  6. Dokončení: Guláš pozvolna vařte asi 20 minut, aby se chutě propojily a omáčka zhoustla. Nakonec vmíchejte 100 g smetany na vaření a případně dochuťte solí a pepřem.

Tipy:

  • Pokud nemáte tlakový hrnec, můžete maso vařit v běžném hrnci, ale doba vaření se prodlouží.
  • Pro výraznější chuť můžete do guláše přidat trochu cukru nebo rajského protlaku.
  • Segedínský guláš podávejte s houskovým knedlíkem nebo čerstvým chlebem.

Dobrou chuť!


Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Načítání...

0

Napsáno od Expertka

Redakce magazínu Expertka


Martin Mikyska alias „Mikýř“ zvítězil v reality show Survivor 2024

Neskutečný trapas Marsella Bendiga ve finále AZ-kvízu