in

Tragická exploze v Libavé: Jeden mrtvý a osm zraněných. Vybuchl granát ve vojenském prostoru!







V pondělí, 17. června 2024, došlo ve vojenském prostoru Libavá k tragickému výbuchu munice. Incident, který se odehrál krátce po 11:00 v trhací jámě Čermná, si vyžádal život jednoho vojáka a způsobil zranění osmi lidem. Všichni zranění byli příslušníky Centra zabezpečení munice Týniště nad Orlicí.

Záchranná operace

Krátce po poledni začaly na střešním heliportu olomoucké fakultní nemocnice přistávat vrtulníky se zraněnými. Mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL) Adam Fritscher uvedl, že FNOL se postará o čtyři zraněné vojáky, zatímco další čtyři budou přepraveni do Vojenské nemocnice Olomouc. Jeden zraněný byl ošetřen na místě.

„Dva zranění, kteří byli transportováni vrtulníkem, již procházejí prvotními vyšetřeními včetně CT,“ dodal Fritscher. „Dva další jsou k nám transportováni sanitkou.“

Reakce a vyšetřování

Ministryně obrany Jana Černochová okamžitě reagovala na tragickou událost. „Bohužel tato událost si vyžádala jednu oběť na lidském životě a několik raněných. Myslím na všechny pozůstalé zemřelého vojáka a také na všechny raněné. Přeji jim, aby se co nejdříve uzdravili a vyvázli bez vážných následků,“ uvedla ministryně.

Na místo události dorazil také Hasičský záchranný sbor a olomoucká krajská záchranná služba. Vojenská policie začala s vyšetřováním příčin výbuchu.

Historie nehod při výcviku

Výbuch v Libavé není první tragickou událostí spojenou s výcvikem pyrotechniků. V červenci 2021 došlo k podobné nehodě v bývalém vojenském prostoru Brdy, kde při manipulaci s nalezenou střelou utrpěli dva vojáci vážná zranění. Jeden z nich svým zraněním podlehl.

Bezpečnostní opatření a budoucnost

Podle informací z Vojenského újezdu Libavá bylo na pondělí naplánováno cvičení pyrotechniků, během něhož došlo k explozi. Provoz na přístupových komunikacích byl omezen a byla hlášena zvýšená hlučnost v okolních obcích.

Armáda ČR na svém Twitteru uvedla: „Řešíme vážnou nehodu ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá, kde vybuchla zatím blíže neurčená munice. Na místě jsou bohužel zranění. Snažíme se poskytnout co nejrychlejší pomoc, zasahuje vrtulník záchranné služby. Událost řeší Vojenská policie.“

Incidenty tohoto druhu připomínají nebezpečí spojená s výcvikem a manipulací s nevybuchlou municí, což vyžaduje nejvyšší možnou opatrnost a dodržování všech bezpečnostních protokolů.

  • Blýská se u Babiše a Moniky na lepší časy?
    Expremiér Andrej Babiš (69) a jeho manželka Monika (49), kteří letos oznámili svůj rozchod po třiceti letech manželství, se začali na veřejnosti objevovat stále častěji. Nedávno se společně zúčastnili několika významných akcí, jako je inaugurace slovenského prezidenta Petera Pellegriniho v Bratislavě, rodinná oslava narozenin jejich dcery Vivien, a také oslava na marocké ambasádě v Praze. […] Více
  • Český pár Tomáš Macháč a Kateřina Siniaková slaví zlatou medaili v mixu na olympiádě
    V Paříži se odehrála skutečná sportovní pohádka, když český pár Tomáš Macháč a Kateřina Siniaková získali zlatou medaili ve smíšené čtyřhře na olympijských hrách. V napínavém a dramatickém finále porazili čínský pár Čang Č‘-čen a Wang Sin-jü s výsledkem 6:2, 5:7, 10:8. Dramatický zápas a emotivní vítězství Finálový zápas byl napínavý až do posledního okamžiku, […] Více

Zdroj: Blesk


Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Načítání...

0

Napsáno od Expertka

Redakce magazínu Expertka


Speciální horoskop pro tatínky podle znamení zvěrokruhu

Ruský útok v Poltavě: Devět zraněných