in

Závěry vyšetřování střelby na Filozofické Fakultě: Osamělý vrah se mstil společnosti







Osamělý útočník s nenávistí ke společnosti

Podle vyšetřování střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde student David K. loni v prosinci zastřelil 14 lidí a poté sám sebe, se jednalo o osamělého útočníka. Server Seznam Zprávy uvedl, že útočník se cítil společností nepochopen a jeho čin byl motivován touhou po zviditelnění. „David K. neprojevoval žádné známky psychické choroby,“ uvedli zdroje.

Průběh tragické události

Incident se odehrál 21. prosince, kdy útočník v budově Filozofické fakulty zabil 14 studentů a pedagogů. Předtím zastřelil muže s dvouměsíčním dítětem v Klánovickém lese a svého otce v domě v Hostouni na Kladensku. Vyšetřovatelé zjistili, že David K. jednal sám a nebyl ovlivněn žádnou skupinou ani neměl komplice. „Je potvrzené, že střílel i v Klánovicích a Hostouni,“ potvrdil zdroj.

Odpovědi na nejasnosti

Vyšetřování se opíralo o svědectví okolí, obsah elektronických zařízení útočníka a dopis, který po sobě zanechal. Policie potvrdila, že David K. netrpěl žádnou duševní chorobou a byl příčetný. „Jeho plán byl těžko odhalitelný,“ uvedli detektivové.

Přístup k informacím

Policie oznámila, že právo na poskytování informací má Městské státní zastupitelství. Krajské ředitelství policie hl. m. Prahy tedy nemůže poskytovat bližší informace. „V současné chvíli však již mají právo nahlížet do kompletního spisu jednotliví poškození,“ uvedli policisté.

Reakce na vyšetřování

Vyšetřování střelby na fakultě by mělo být uzavřeno do 20. června. „Děláme všechno pro to, aby se to stihlo do 20. 6., a já předpokládám, že se to stihne,“ řekla státní zástupkyně Jana Murínová.

Generální inspekce bezpečnostních sborů

Případem se zabývala i Generální inspekce bezpečnostních sborů, která minulý týden zveřejnila, že policie nemohla tragédii zabránit. Podle ředitele inspekce Víta Hendrycha existuje prostor pro zlepšení komunikace, technologických dovedností a vybavení policie. „Inspekce ukončením šetření uvolnila ruce policii, která nyní o tragédii může informovat podle vlastního uvážení,“ dodal Hendrych.

  • Statečná mám na potopené jachtě u Palerma: Držela miminko nad hlavou v rozbouřeném moři
    Odvážná maminka Charlotte Golunskiová zažila na moři hrůznou situaci, která se stala noční můrou každého rodiče. V pondělí se výletní jachta Bayesian, na které cestovala se svou roční dcerou, potopila u sicilského města Palermo, pravděpodobně v důsledku tornáda. Boj o přežití Charlotte popadla svou dceru, když ji ve spánku probudila studená mořská voda, která se […] Více
  • Ukrajinský útok na Krymu: Potopení ruské ponorky a další škody
    Aktualizováno – 4. srpna 2024 ● 16:31 Ukrajinská armáda podnikla rozsáhlý útok na Ruskem okupovaný Krym, který vedl k potopení ruské ponorky třídy Kilo, Rostov na Donu. Tato ponorka, oceněná na 275 milionů liber (přibližně 8,18 miliardy Kč), byla schopna odpalovat střely Kalibr. Podle ukrajinského generálního štábu byla ponorka zasažena smrtícími raketami ATACMS, vyrobenými v […] Více

Zdroj: Blesk


Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Načítání...

0

Napsáno od Expertka

Redakce magazínu Expertka


Tragická nehoda u Vyškova: Svědectví vedoucích dětské organizace Royal Rangers

Hrůzný čin v Berlíně: Batole vyhozeno z okna v kočičí přepravce