in

Poslední návštěva Zuzany Čaputové v Česku jako prezidentky







Dne 12. června 2024 zahájila Zuzana Čaputová, končící prezidentka Slovenska, svou poslední oficiální návštěvu České republiky. Tato cesta uzavírá její rozlučkové zahraniční cesty před koncem jejího mandátu. Na Pražském hradě byla přivítána českým prezidentem Petrem Pavlem a jeho manželkou Evou, doprovázena svým partnerem Jurajem Rizmanem.

Slavnostní přijetí a vyznamenání

Čaputovou na pražském letišti přivítal ministr zahraničí Jan Lipavský. Na Pražském hradě obdržela od prezidenta Pavla nejvyšší české státní vyznamenání – Řád Bílého lva. Událost přilákala davy lidí na Hradčanské náměstí a na druhé hradní nádvoří, kde byly zahrány hymny Slovenska a České republiky.

Diskuze s prezidentem Pavlem

Během jejich setkání diskutovali Čaputová a Pavel o různých tématech, včetně vztahů mezi jejich zeměmi, dopadu konfliktu na Ukrajině na jejich ekonomiky a bezpečnost a výsledků nedávných voleb do Evropského parlamentu. Čaputová zdůraznila význam udržování těsných vztahů mezi Slovenskem a Českem, zvláště v dobách globálních krizí. „Blízkost mezi našimi zeměmi je zvláště důležitá, když svět čelí mnoha výzvám,“ uvedla.

Plány do budoucna

Na tiskové konferenci Čaputová oznámila své plány stáhnout se z politické scény na několik měsíců. „Budu potřebovat oddych alespoň na pár měsíců,“ řekla a naznačila možnost, že by se mohla věnovat akademické práci.

Kulturní a diplomatické akce

Součástí její dvoudenní návštěvy byla i účast na 10. ročníku Prague European Summit, kde pronesla klíčovou řeč. Návštěva vyvrcholila slavnostním obědem pořádaným prezidentem Pavlem, kterého se zúčastnily významné osobnosti politického a společenského života obou zemí.

Dodržování tradice

Čaputová svou návštěvou dodržela tradici, že první a poslední cesta slovenských a českých prezidentů vede do druhé země bývalého Československa. Její nástupce, Peter Pellegrini, plánuje tuto tradici zachovat svou první oficiální návštěvou v České republice po nástupu do úřadu.

Rozloučení a reflexe

Během svého prezidentského mandátu Čaputová často navštěvovala Českou republiku, včetně neformálních návštěv a účasti na vzpomínkových akcích k významným událostem, jako je sametová revoluce. Její vztah s prezidentem Pavlem byl výjimečně silný, charakterizovaný vzájemným respektem a sdílenými názory na globální otázky.

Odchod Čaputové z politické scény znamená konec významné éry ve slovensko-českých vztazích, ale její úsilí o posílení vazeb mezi oběma národy zanechá trvalý odkaz.

  • Blýská se u Babiše a Moniky na lepší časy?
    Expremiér Andrej Babiš (69) a jeho manželka Monika (49), kteří letos oznámili svůj rozchod po třiceti letech manželství, se začali na veřejnosti objevovat stále častěji. Nedávno se společně zúčastnili několika významných akcí, jako je inaugurace slovenského prezidenta Petera Pellegriniho v Bratislavě, rodinná oslava narozenin jejich dcery Vivien, a také oslava na marocké ambasádě v Praze. […] Více
  • Český pár Tomáš Macháč a Kateřina Siniaková slaví zlatou medaili v mixu na olympiádě
    V Paříži se odehrála skutečná sportovní pohádka, když český pár Tomáš Macháč a Kateřina Siniaková získali zlatou medaili ve smíšené čtyřhře na olympijských hrách. V napínavém a dramatickém finále porazili čínský pár Čang Č‘-čen a Wang Sin-jü s výsledkem 6:2, 5:7, 10:8. Dramatický zápas a emotivní vítězství Finálový zápas byl napínavý až do posledního okamžiku, […] Více

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Načítání...

0

Napsáno od Expertka

Redakce magazínu Expertka


Dara Rolins: Sebeláska nebo sebestřednost?

Tragická nehoda u Vyškova: Svědectví vedoucích dětské organizace Royal Rangers