in

Jan Schmid zemřel těsně před 88. narozeninami. Renesanční osobnost tuzemského divadla







Jan Schmid, herec, režisér, zakladatel a umělecký ředitel divadla Studio Ypsilon, zemřel 3. června ve věku 87 let, těsně před svými 88. narozeninami. Jeho rodina zveřejnila parte s informacemi o rozloučení, které se bude konat 13. června 2024 ve 14:00 ve Strašnickém krematoriu.

Jan Schmid byl osobností mnoha talentů. Známý nejen jako divadelní režisér a herec, ale také jako výtvarník, spisovatel, ilustrátor a pedagog, zanechal nezapomenutelnou stopu ve světě českého umění. Jeho tvorba ovlivnila několik generací umělců a jeho divadlo Ypsilonka se stalo ikonou českého divadelního světa.

Jan Schmid zesnul ve věku 87 let a po sobě zanechal širokou rodinu. Byl manželem slavné herečky Jany Synkové, která je známá zejména díky své roli tety Kateřiny v komedii „Saturnin“. Spolu měli tři děti – dcery Janu a Markétu a syna Jakuba, šest vnoučat a pravnučku Bereniku.

Jeho smrt hluboce zasáhla nejen rodinu, ale také mnoho jeho přátel, kolegů a studentů, kteří si ho vážili jako umělce a pedagoga. Na parte bylo napsáno prostým veršem: „Když hvězdy planou tak vysoko nad námi a noci v branou kraj jdeme neznámý…“, což vyjadřuje hluboký respekt a obdiv k jeho životnímu dílu.

Reakce na Úmrtí Jana Schmida

Mnoho slavných osobností reagovalo na smrt Jana Schmida s hlubokým zármutkem. Herci, režiséři a další umělci veřejně vyjadřovali své poděkování a vzpomínali na společné chvíle s ním. Například herec Martin Dejdar poděkoval za všechno, co se od Schmida naučil, a připomněl jeho neocenitelný přínos českému divadlu.

Jan Schmid, původně vyučený malíř skla, byl člověkem mnoha talentů a jeho vliv na českou kulturu bude ještě dlouho cítit. Jeho odkaz bude žít dál prostřednictvím jeho uměleckého díla a vzpomínek všech, kteří ho znali a obdivovali.

  • Statečná mám na potopené jachtě u Palerma: Držela miminko nad hlavou v rozbouřeném moři
    Odvážná maminka Charlotte Golunskiová zažila na moři hrůznou situaci, která se stala noční můrou každého rodiče. V pondělí se výletní jachta Bayesian, na které cestovala se svou roční dcerou, potopila u sicilského města Palermo, pravděpodobně v důsledku tornáda. Boj o přežití Charlotte popadla svou dceru, když ji ve spánku probudila studená mořská voda, která se […] Více
  • Ukrajinský útok na Krymu: Potopení ruské ponorky a další škody
    Aktualizováno – 4. srpna 2024 ● 16:31 Ukrajinská armáda podnikla rozsáhlý útok na Ruskem okupovaný Krym, který vedl k potopení ruské ponorky třídy Kilo, Rostov na Donu. Tato ponorka, oceněná na 275 milionů liber (přibližně 8,18 miliardy Kč), byla schopna odpalovat střely Kalibr. Podle ukrajinského generálního štábu byla ponorka zasažena smrtícími raketami ATACMS, vyrobenými v […] Více

Zdroj: Blesk


Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Načítání...

0

Napsáno od Expertka

Redakce magazínu Expertka


Žhářský útok zřejmě organizovalo a platilo Rusko, řekl Fiala. Podezřelému hrozí výjimečný trest

Zpověď Aničky Slováčkové: Boj s rakovinou a ztráta velké lásky