in

Bouřka nad Prahou a povodňová hrozba v Česku: Aktuální vývoj







V pátek odpoledne udeřila bouřka s průtrží mračen i v Praze, což vedlo k zásahům hasičů po celé zemi. Meteorologové varují především před vzestupem hladiny vodních toků na západě Čech, kde dokonce padla výstraha před povodňovým ohrožením s extrémním stupněm nebezpečí.

Aktuální situace

Po silné bouřce zasahovali olomoučtí hasiči v Hranicích na Moravě, kde voda zaplavila sklepy i část dálnice D1. Ve středních Čechách hasiči odpoledne vyjížděli k 24 případům souvisejícím s počasím, nejčastěji čerpali vodu ze zatopených sklepů či kanalizace.

Meteorologové očekávají, že během víkendu bude pršet na většině území Česka, přičemž déšť může být trvalý a vydatný, místy se vyskytnou bouřky. Denní teploty se budou pohybovat kolem 20 stupňů.

Povodňová hrozba

Kvůli vydatným srážkám a nasycení půdy bude o víkendu prudce stoupat hladina řek, zejména v západních Čechách. Hladina řek Mže a Radbuzy v Plzeňském kraji může dosáhnout třetího stupně povodňové aktivity. Druhý povodňový stupeň překročí řeky v povodí horní Ohře v části Karlovarského kraje i hladina střední a dolní Berounky v Plzeňském a Středočeském kraji.

Meteorologové zpřísnili výstrahu, která platí od půlnoci na sobotu do nedělního večera. Varování zahrnuje povodňové ohrožení s extrémním stupněm nebezpečí pro několik regionů na západě Čech.

Zásahy hasičů

  • Hranice na Přerovsku: Silná bouřka zaplavila část dálnice D1 a několik sklepů, hasiči postavili zábranu z pytlů s pískem a odčerpávají vodu.
  • Střední Čechy: Hasiči měli napilno v Tuchorazi na Kladensku, kde přívalový déšť zaplavil ulici. Voda dosahovala místy až 1,5 metru. Bylo nasazeno velkokapacitní čerpadlo a oblast byla odpojena od elektrické energie.
  • Olomoucký kraj: Ve čtvrtek večer zde hasiči zaznamenali desítky výjezdů kvůli zatopeným sklepům a požáru střechy po úderu blesku.

Výhled na víkend

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) uvedl, že počasí v následujících dnech bude ovlivňovat tlaková níže nad střední Evropou, což přinese hodně oblačnosti a srážek. Na některých místech západních a jihozápadních Čech může během tří dnů napršet až 70 mm. Oblačnosti a srážek bude postupně ubývat až v druhé polovině příštího týdne.

Doporučení

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku a buďte připraveni na případné povodňové situace. Omezte pohyb v blízkosti vodních toků a dodržujte pokyny místních úřadů a záchranných složek.

  • Blýská se u Babiše a Moniky na lepší časy?
    Expremiér Andrej Babiš (69) a jeho manželka Monika (49), kteří letos oznámili svůj rozchod po třiceti letech manželství, se začali na veřejnosti objevovat stále častěji. Nedávno se společně zúčastnili několika významných akcí, jako je inaugurace slovenského prezidenta Petera Pellegriniho v Bratislavě, rodinná oslava narozenin jejich dcery Vivien, a také oslava na marocké ambasádě v Praze. […] Více
  • Český pár Tomáš Macháč a Kateřina Siniaková slaví zlatou medaili v mixu na olympiádě
    V Paříži se odehrála skutečná sportovní pohádka, když český pár Tomáš Macháč a Kateřina Siniaková získali zlatou medaili ve smíšené čtyřhře na olympijských hrách. V napínavém a dramatickém finále porazili čínský pár Čang Č‘-čen a Wang Sin-jü s výsledkem 6:2, 5:7, 10:8. Dramatický zápas a emotivní vítězství Finálový zápas byl napínavý až do posledního okamžiku, […] Více

Zdroj: Blesk


Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Načítání...

0

Napsáno od Expertka

Redakce magazínu Expertka


Jan Bendig zrušil svůj Mercedes: Šokující nehoda na Barrandovském mostě

Nouzové přistání letu z Egypta do Prahy: Strach a napětí na palubě