in

Fiala hovořil o daních, vyšších odvodech pro bezdětné a výpovědích bez udání důvodu







Včera ve večerním pořadu Blesku „Ptám se, pane premiére“ se Petr Fiala (ODS) vyjádřil k různým aspektům sociální politiky. Tématy byly vyšší daně z nemovitostí, návrhy na vyšší odvody pro bezdětné a možnost výpovědi bez udání důvodu. Fiala také odpovídal na otázky týkající se zvyšování věku odchodu do důchodu.

Daň z nemovitosti

Jednou z diskutovaných otázek bylo zvýšení daně z nemovitosti. Premiér Fiala zdůraznil, že i přes zvýšení je daň z nemovitosti v České republice stále mezi nejnižšími v Evropské unii a zemích OECD. „Jiné daně, třeba silniční, byly sníženy. Dokonce složená daňová kvóta za mé vlády klesla oproti předcházejícímu období,“ uvedl Fiala. Změny v daních mají za cíl zlepšit celkové daňové zatížení bez výrazného navýšení pro jednotlivce. „U daně z nemovitosti došlo k navýšení, které částečně podporuje státní rozpočet, zatímco obce nadále dostávají svůj podíl. Tato daň je únosná, protože pro většinu lidí se zvýší výdaje o několik stovek korun ročně,“ doplnil.

Spotřební daň na tiché víno

Na otázku ohledně spotřební daně na tiché víno Fiala odpověděl, že tato daň nebyla zavedena z několika důvodů. „Víno je již zdaněno DPH a vinaři platí i další daně. Česká republika je vinařskou zemí a naší produkci by nová daň mohla ohrozit,“ vysvětlil premiér. Dodal, že sousední země, jako Německo, Rakousko a Slovensko, tuto daň také nemají, což by české vinaře postavilo do nevýhodné pozice.

Mohlo by vás zajímat: Lidé se nemohou shodnout zda Lucie Borhyová porušila svým jednáním zákon. Vyhodí jí TV Nova ze svého zpravodajství?

Vyšší odvody pro bezdětné

Koncem dubna KDU-ČSL přišlo s návrhem na vyšší sociální pojištění pro bezdětné lidi starší 35 let. Premiér Fiala tento návrh nepodporuje. „Za sebe říkám, že tento nápad nepovažuji za šťastný. Spíše bychom měli vytvářet podmínky, které usnadní lidem mít děti a sladit rodinný a profesní život,“ řekl. Navrhl, že cesta je v poskytování úlev a podpor, nikoli v zatěžování těch, kteří děti mít nemohou nebo nechtějí.

Výpovědi bez udání důvodu

ODS podporuje zavedení možnosti výpovědi bez udání důvodu, což není součástí současného návrhu zákoníku práce. Tento bod vyvolává kontroverze a obavy z ohrožení zaměstnanců. „Posilujeme flexibilitu pracovního trhu, ale zároveň přinášíme výhody i zaměstnancům,“ uvedl Fiala. Zmínil, že zaměstnanci by byli chráněni šesti až sedmiměsíčním odstupným, což by pokrylo dobu hledání nové práce. Přestože na tomto návrhu není shoda, ODS jej považuje za potenciální přínos pro pracovní trh.

Zvyšování věku odchodu do důchodu

Fiala se vyjádřil také k otázce důchodového věku, kdy reagoval na kritiku opozice. „Za mé vlády ke zvýšení věku odchodu do důchodu nedojde,“ ujistil premiér. Reforma důchodového systému podle něj nezahrnuje pevné zvýšení věku odchodu do důchodu, ale pracuje s kontinuálním zvyšováním podle očekávané délky života. „Cílem je, aby lidé pobírali důchod zhruba čtvrtinu svého života, tedy přibližně 21 a půl roku,“ vysvětlil.

Tento systém má zajistit, že odchod do důchodu bude reflektovat změny v délce života, aniž by došlo k náhlému skoku ve stanoveném věku. „Teoreticky by se věk odchodu do důchodu nemusel zvyšovat, ale to by znamenalo, že se nám nezvyšuje hranice dožití,“ dodal Fiala.

  • Blýská se u Babiše a Moniky na lepší časy?
    Expremiér Andrej Babiš (69) a jeho manželka Monika (49), kteří letos oznámili svůj rozchod po třiceti letech manželství, se začali na veřejnosti objevovat stále častěji. Nedávno se společně zúčastnili několika významných akcí, jako je inaugurace slovenského prezidenta Petera Pellegriniho v Bratislavě, rodinná oslava narozenin jejich dcery Vivien, a také oslava na marocké ambasádě v Praze. […] Více
  • Český pár Tomáš Macháč a Kateřina Siniaková slaví zlatou medaili v mixu na olympiádě
    V Paříži se odehrála skutečná sportovní pohádka, když český pár Tomáš Macháč a Kateřina Siniaková získali zlatou medaili ve smíšené čtyřhře na olympijských hrách. V napínavém a dramatickém finále porazili čínský pár Čang Č‘-čen a Wang Sin-jü s výsledkem 6:2, 5:7, 10:8. Dramatický zápas a emotivní vítězství Finálový zápas byl napínavý až do posledního okamžiku, […] Více

Zdroj: Blesk


Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Načítání...

0

Napsáno od Expertka

Redakce magazínu Expertka


Poslední rozloučení Petry Svoboda s Ondřejem (†38): Na pohřeb došli významní hosté i bývalý partner.

Děsivá nehoda autobusu a náklaďáku v Krči: 12 zraněných, vyhlášen traumaplán